Verlichting

Verlichting

 

Verlichting

De juiste verlichting is cruciaal voor de sfeer en het comfort van je woning. Wist je dat de hoeveelheid en de eigenschappen van het licht in een kamer een aanzienlijke invloed heeft op je stemming? Nieuwe lampen kopen, doe je dus niet zomaar. Je denkt best eerst goed na welk effect je wil bereiken met je nieuwe verlichting.

De juiste lamp voor de juiste sfeer

Wil je nieuwe verlichting kopen, dan is er één vraag belangrijk: wat is het juiste lichtarmatuur voor jou? Alles hangt af van wat je precies wil doen. Of het nu gaat om basisverlichting, functionele verlichting, accentverlichting of sfeerverlichting: ze zorgen allemaal voor een specifieke sfeer. Voor het creëren van de juiste sfeer is ook het design en de stijl van de armaturen van belang. Zo past moderne, strakke led verlichting in wit kunststof of geborsteld metaal mooi in een design interieur. Een versierd armatuur in brons of koper geeft dan weer de juiste uitstraling aan je klassieke inrichting.

Basisverlichting

Basisverlichting zorgt voor een gelijkmatig licht in heel de kamer. In het ideale geval benadert dit soort verlichting het natuurlijk daglicht. Je doet er goed aan om het licht zo breed mogelijk over de ruimte te verspreiden. Je kan een ruimtelijk effect creëren door het licht indirect via de muur of het plafond te laten verspreiden. Plafondlampen en hanglampen fungeren optimaal als basisverlichting en kunnen eventueel aangevuld worden met een staande lamp. Heldere lampen die een grote hoeveelheid licht verspreiden, zijn de beste keuze als basisverlichting. In combinatie met een dimmer kan je basisverlichting ook dienst doen als gezellige sfeerverlichting.

Functionele verlichting

De spots boven het werkblad in de keuken of de tafellamp in je home office zijn enkele voorbeelden van functionele verlichting. Het gaat hier om direct gericht licht dat de zichtbaarheid en veiligheid op één bepaalde plek moet verhogen. Je combineert functionele verlichting best met basisverlichting om lastige schaduwen te vermijden. Een heldere, koele lichtbron met een hoge lumenwaarde is de beste keuze voor functionele verlichting.

Accentverlichting

Met accentverlichting zorg je voor direct licht op een object of een deel van de ruimte waardoor dit geaccentueerd wordt. Zo wordt een schilderij, een fotowand of een boekenkast vaak in the spotlights gezet. Accentverlichting wordt gebruikt om sfeer te creëren. Richtbare led lampen of halogeen spots zijn ideaal om de eyecatchers in je interieur te accentueren. Maar let op: overdrijf niet met accentverlichting want dan verdwijnt het effect. Goed doseren is dus de boodschap! 

Sfeerverlichting

Sfeerverlichting is zacht, indirect licht dat zorgt voor een diffuse lichtspreiding. Het zal je niet verbazen dat sfeerverlichting een ruimte intiemer en sfeervoller maakt. Wandverlichting, tafellampen en staande lampen met warm, niet te fel licht zijn de perfecte sfeermakers.