Ontdek hier de tips en tricks voor het onderhoud van jouw favoriete outdoor meubelen, zodat ze jarenlang stralen in je buitenparadijs!

 

Wanneer de lente in aantocht is, wordt het stilaan tijd om je mooie tuinmeubilair klaar te maken voor het buitenseizoen. Dit doe je best met producten die specifiek afgestemd zijn op het materiaal waaruit jouw meubels gemaakt zijn. Hieronder sommen we de voornaamste materialen en de juiste behandelwijze even voor je op.

Voor verdere vragen, aarzel niet om contact met ons op te nemen!

 


TEAK             ROPE              CORD             WICKER              ALUMINIUM             KERAMIEK             HPL             RVS             

GLAS            EXTERIA              SUNBRELLA             PARASOLDOEKEN             TEXTILEEN             OLEFIN             POLYESTER


 

TEAK

Wat is teak?

Teak, ofwel “Tectona Grandis” is een tropisch hardhout dat zeer geschikt is voor het vervaardigen van tuinmeubelen. Teak groeit van oorsprong in Zuidoost-Azië, in een gebied dat ook wel de gouden driehoek wordt genoemd. Teak is van nature geen inheemse boom in Indonesië, de Nederlanders stalen de zaden van de Britten om deze mee te nemen en in Indonesië te planten. Het kwalitatieve hout was uitermate geschikt voor de scheepsbouw. Tot vandaag wordt teak nog steeds gebruikt voor deze toepassing.

Onbehandeld teakhout is goudbruin van kleur. Hoe ouder het hardhout is, hoe donkerder de kleur van het hout is. Als de houtsoort buiten gebruikt wordt, zorgen regen en zon ervoor dat de buitenste laag licht grijs verkleurd. Dat is het natuurlijke proces waarmee het hout zichzelf bescherming geeft. Hoe vaak dit gebeurt, hangt ook af van de omgeving. Als het hout onbehandeld blijft, verslechtert deze zilvergrijze patina tot donkergrijs en groenachtig en is het aangeraden om uw meubel een onderhoudsbeurt te geven.

 

Hoe behandel ik mijn teakhouten meubelen?

Om jouw teak meubel zo goed mogelijk te onderhouden raden wij aan om minimaal een 2-tal keer per jaar uw teakhouten meubelen te behandelen. Woont u in een groene omgeving of in zoute zeelucht, dan kan de teak meerdere behandelingen nodig hebben. Met een natuurzeep en zachte borstel of onze "Golden Care teak cleaner" kom je al een heel eind vooruit! Na het reinigen brengt u de Golden Care teak protector aan om het hout te voeden. Wenst u deze dan nog vuilafstotend te maken, dan gebruikt u als laatste de Golden Care teak shield.

Vermijd het gebruik van een harde borstel om uw teakhouten meubelen schoon te maken. Gebruik geen staalborstels, wondersponsjes, schuursponsjes of schuurmiddelen. Deze tasten de natuurlijke, zachte nerf aan, waardoor het hout snel ruw aanvoelt. Bovendien wordt het hout achteraf ook weer sneller vuil. Uiteraard is een hogedrukreiniger om dezelfde redenen volledig uit den boze. Ook al gaat dit snel en gemakkelijk, de kracht brengt schade toe en is dan ook nefast voor de kwaliteit.


 

ROPE

 

 

Wat is rope?

In ons ruim aanbod aan tuinmeubelen zie je relatief veel meubelen met het rope (touw) materiaal terug komen. Deze toepassing is de laatste jaren bezig aan een stevige opmars. Dit komt door de minimalistische uitstraling van het rope, bovendien voelt het heel zacht aan.

Het rope van nu is niet langer het rope dat we kennen van vroeger, de vlechters van nu zijn het gewend om ook wicker draden te verwerken tot prachtige patronen. Deze vaardigheden gebruiken ze nu dus ook met rope. De rope materialen worden tegenwoordig ook vaak gemaakt van hoogwaardig polyester touw. 

Deze toepassing zorgt ervoor dat het bestand is tegen schimmels, bacteriën, zonlicht, etc. Bovendien is het extreem licht van gewicht, wasbaar & milieuvriendelijk.

 

Hoe onderhoud ik het rope van mijn meubelen?

Rope is gemaakt om in alle weersomstandigheden buiten te blijven en deze meubelen vergen dus bijna geen onderhoud. Ze zijn eenvoudig te reinigen door ze uit te borstelen met een zachte borstel, lauw water en pH-neutrale handzeep. Vergeet niet om daarna grondig na te spoelen om zeepresten te vermijden. Dankzij dit eenvoudige onderhoud kunt u het hele jaar door van deze meubels genieten.

 


 

CORD

 

Wat is cord?

Cord bestaat uit drievoudig gedraaide strengen kunststof. Door deze drievoudige twist geeft het het materiaal veel sterkte terwijl het erg licht is van gewicht. Cord is lichter dan water. Het is iets stugger dan rope, maar minder stug dan wicker (vlechtwerk). Door de draaiing van het Cord, heeft het de looks van touw en ziet het er erg natuurlijk uit. We kunnen het vlechten en spannen in allerlei structuren, en doordat we het materiaal in alle kleuren kunnen maken, zijn de mogelijkheden eindeloos.

Cord heeft een wateropname van 0%. Dat betekent dat vocht geen kans maakt, het loopt er letterlijk vanaf. Het materiaal is na een regenbui met een doekje af te nemen is waarna het droog is.  Niet alleen is cord waterafstotend, het is ook niet ontvankelijk voor zout en chloor. Ontzettend fijn als je bijvoorbeeld je stoelen wilt plaatsen naast het zwembad, of als je aan zee woont.

 

Hoe onderhoud ik mijn cord meubelen?

Reinigen is een fluitje van een cent. Een beetje water en zeep is genoeg om cord schoon te maken. Ideaal als je niet teveel tijd kwijt wilt zijn aan onderhoud.

 


 

WICKER

Wat is wicker?

Wicker (vlechtwerk) is een veelgebruikt materiaal voor landelijke stijlen. Deze uit kunststof vervaardigde vezel wordt veel gebruikt in de meubelindustrie. Er wordt voor gekozen om wicker rond een frame van aluminium te vlechten. Dit zorgt er voor dat het meubel in kwestie over een zeer degelijke stevigheid beschikt waardoor u kunt rekenen op een uitstekende levensduur. De unieke aspecten van wicker in combinatie met aluminium zorgen er voor dat de wicker lounge- en tuinsets slechts over een beperkt gewicht beschikken, waardoor ze zeer eenvoudig verplaatst kunnen worden.

De vezel van wicker vertoont aanzienlijke gelijkenissen met de rotan, al is deze laatste een stuk vatbaarder voor de invloeden van het weer. Van wicker is algemeen bekend dat het over een uitstekende bestendigheid beschikt ten opzichte van de weersinvloeden. Er is echter meer, want mede door de unieke aspecten die 

verbonden zijn aan de vezel van wicker is deze uitermate bestand tegen water, vorst en UV-straling. Dit zorgt er voor dat schimmelvorming geen kans krijgt.

 

Hoe onderhoud ik mijn wicker meubelen?

Al deze factoren zorgen dan ook weer voor het enorme onderhoudsgemak! Meer dan een allesreiniger en zachte borstel heb je niet nodig. Uiteraard hebben we hier ook specifieke wicker reinigers voor. Deze schuimen niet hard maar reinigen wel diep.

 


 

ALUMINIUM

Wat is aluminium?

Aluminium is een zeer populair materiaal en bovendien ook milieuvriendelijk, omdat het gemakkelijk kan worden gerecycled. Om aluminium te recycleren vereist het slechts 5% van de energie die nodig is om het oorspronkelijke primaire metaal te produceren. Sterker nog, 75% van al het aluminium dat ooit is geproduceerd, wordt nog steeds gebruikt. 

Aluminium is ook heel licht van gewicht, daardoor zijn de aluminium tuintafels makkelijk te verplaatsen en de tuinstoelen handiger in gebruik. Aluminium heeft een lagere dichtheid dan die van andere gewone metalen, waardoor het reageert met de zuurstof in de lucht en een beschermende oxidelaag vormt die het corrosiebestendig maakt. Dit betekent dan op zich weer minder onderhoud voor u.

 

Hoe onderhoud ik mijn aluminium meubelen?

Geen zorgen, aluminium heeft weinig onderhoud nodig. Een allesreiniger of mild schoonmaakmiddel en natte doek zijn voldoende, dit zou vuil of spatten moeten verwijderen. Voor hardnekkige vlekken raden wij de Golden Care multi reiniger aan. Dit product is op waterbasis en dus 100% biologisch afbreekbaar. Ideaal om deze klus te klaren dus! Gebruik zeker geen schurende producten! Dit kan de lak beschadigen of voor een kleurverschil zorgen.

 

 


 

KERAMIEK

Wat is keramiek?

Keramische tafelbladen hebben de prachtige looks van marmer, maar zonder het gedoe. Dit materiaal wordt al decennia lang gebruikt als vloer, afwerking in badkamers en luxe (buiten)zwembaden. Niet voor niets staat het duurzame materiaal bekend om zijn extreme hardheid. Keramiek is een mengsel van natuurlijke materialen dat je kan vergelijken met een soort klei. Onder een zeer hoge temperatuur wordt dit gebakken waardoor er een licht, maar zeer sterk materiaal ontstaat dat ontzettend kras bestendig is en daarbij ook goed tegen extreme temperaturen kan. Een hete pan of pot op een keramisch blad neerzetten vormen voor deze tafels geen enkel probleem. Krassen van bestek of servies zijn bij deze ook weer verleden tijd. Uw prachtige keramiek zal er dus nog lang prachtig blijven uitzien.

 

Hoe onderhoud ik mijn keramieke meubelen?

Verschillende fabrikanten bieden keramiek aan in onze tuincollectie. Het onderhouden hiervan blijft gelukkig overal hetzelfde. Het kras en zuurvast blad van keramiek kan zeker wel tegen een stootje, en vraagt dus zeer weinig onderhoud. Minder tijd voor onderhoud betekent meer tijd om te ontspannen! Ook kun je zonder zorgen je keramische tuintafel het hele jaar door buiten laten staan. Je kan deze altijd afdekken om vuil van bomen of dergelijke te vermijden. Gebruik hiervoor best de aangewezen Aerocovers voor. 

Mocht de tafel vuil worden, dan raden wij aan om deze periodiek af te nemen met een vochtige doek, water en zacht afwasmiddel te gebruiken. Voor hardnekkige vlekken raden wij u de Golden care multi reiniger aan. Deze multireiniger is op zijn beurt ook geschikt om gelijk uw tafelframe mee te poetsen. Wees echter voorzichtig met sterke chemicaliën zoals schurende schoonmaakmiddelen, deze kun je beter vermijden.

 


 

HPL

Wat is HPL?

HPL (High Pressure Laminate) is een veelgebruikt tafelblad. HPL platen bestaan uit verschillende lagen houtvezels, vermengd met hars. De lagen zijn samengeperst bij een hoge temperatuur en onder hoge druk. Hierdoor ontstaat een harde kern die vervolgens aan beide kanten wordt voorzien van een toplaag. Het eindresultaat is een stevige, krasvaste plaat die jarenlang mee kan. Vandaar komt dan ook de naam: “High-Pressure Laminate”. Ter afwerking wordt er een laag aangebracht die de uitstraling van je tuintafel bepaald zoals bijvoorbeeld een betonlook.

HPL platen zijn oorspronkelijk ontwikkeld voor buitentoepassingen, zoals gevelbekleding. Uiteraard zijn deze platen dan ook weerbestendig en kunnen ze heel goed tegen regen en UV-straling. Omdat de platen waterdicht zijn en weinig onderhoud vergen, zie je ze ook vaak terug in hygiënische omgevingen. Denk hierbij aan ziekenhuizen, fabrieken, en dichterbij huis: Tuinmeubelen en uw keukenaanrecht.

 

Hoe onderhoud ik mijn HPL meubelen?

Niet alleen is HPL zeer sterk, licht en kleurvast, het is ook heel makkelijk in onderhoud. Met een allesreiniger of milde zeep en een natte doek is dagelijks vuil gemakkelijk schoon te vegen. Voor een allesreiniger waar u de tafel en ook het frame mee kan schoonmaken, kan u rekenen op de Golden Care multi reiniger deze is op waterbasis en dus bovendien 100% biologisch afbreekbaar. Glasreinigers op basis van ammoniak en/of azijn zijn dan weer meest geschikt voor het reinigen van met vet vervuilde oppervlakken.

Vermijd het gebruik van schurende reinigingsmiddelen/poeders en metalen- of schuursponsjes mogen niet op de bladen worden gebruikt, omdat deze het laminaat blijvend dof kunnen maken en krassen waardoor het oppervlak sneller vatbaar wordt voor vlekken.

 

 


 

RVS

Wat is RVS?

RVS (roestvrijstaal) is een bijzonder soort materiaal en wordt veelvuldig toegepast bij bijvoorbeeld industriële toepassingen. Dit is niet zonder reden; RVS heeft een bijzonder lange levensduur. Hierdoor is het maken van tuinmeubelen uit RVS ook ontzettend geschikt. Deze tuinmeubelen hebben een lange levensduur, waardoor je erg lang van je aankoop kan genieten. Het aanschaffen van tuinmeubelen van RVS is dan ook een verstandige keuze.

Uiteraard willen we nog het uiterlijk van RVS tuinmeubelen bespreken. Roestvrijstaal steekt mooi af tegen al het groen in je tuin. Hierdoor kan je een mooi contrastvol geheel van je tuin maken. De roestvrijstaal tuinmeubelen zijn uitermate geschikt in zowel een natuurlijke- als een moderne tuin.

 

Hoe onderhoud ik mijn RVS meubelen?

Bij ‘blanke’ RVS-tuinmeubelen (zonder coating) is het materiaal geborsteld en is het frame of onderstel glimmend. Hier kan na verloop van tijd vliegroest ontstaan door chlorides en zuren uit regen of bijvoorbeeld een nabijgelegen zwembad. Dit is eenvoudig weg te poetsen als dit tijdig gebeurd. 

Deze tuinmeubelen schoonmaken is een fluitje van een cent. Roestvrijstaal heeft namelijk geen dusdanig ingewikkeld onderhoud nodig, maar moet toch met enige regelmaat gebeuren. Neem ze af en toe af met warm water en een zachte spons. Ook kan het aanbrengen van RVS onderhoudsmiddelen verstandig zijn; hiermee bescherm je het materiaal tegen de verschillende weersomstandigheden en invloeden. Wij bieden u deGolden Care multi reiniger aan. Deze multi reiniger is een leverancier onafhankelijk product, en bovendien op waterbasis en dus 100% biologisch afbreekbaar. Ideaal om aan deze klus te klaren dus!

 


 

GLAS

Wat zijn glazen tafelbladen?

Glazen tuinmeubelen, deze zijn eigentijds en toch vaak heel strak. Onze glazen tafelbladen worden met de grootste zorg geselecteerd en zijn gemaakt van veiligheidsglas, dit geeft het geheel een extra stevigheid. De kleuring van het glas zit onderaan de bladen zodat lichte gebruikssporen niet opvallen omdat de kleur egaal blijft. Vaak wordt er voor outdoor meubelen een combinatie gebruikt. Glas samen met aluminium, teak, wicker, mat glas, helder glas, etc. Kortom: dit materiaal heeft een hele brede waaier aan verschillende gebruiksmogelijkheden. Glas zal dus één van de weinige materialen zijn dat u in elk soort tuin kan plaatsen. Dit kan gaan van een strakke tuin, tot een zeer landelijke tuin.

Mat glas is op zich een pak onderhoudsvriendelijker dan helder glas, en zal bij ons dus ook vaak terug te vinden zijn op tafels. Door de matte laag is er een extra laag ter bescherming voor uw blad. Toch raden wij aan om voor uw tafelblad gebruik te maken van onderleggers, deze geven buiten aankleding, ook een extra bescherming voor uw oppervlak..

 

Hoe onderhoud ik de glazen bladen van mijn meubelen?

Glas is een materiaal dat op zich weinig onderhoud vergt. Om de tafel mooi te houden is het goed de glasbladen regelmatig af te nemen met lauw water en een zachte doek of spons. Voor hardnekkeige vlekken kan je beroep doen op deGolden Care multi reiniger. Deze reiniger verwijdert vuil, vet, olie, schadelijke stoffen en schimmel van glasbladen. Deze reiniger is gebruiksklaar en mag direct op het glas worden gesprayed. 30 seconden laten intrekken, reinigen met een spons en afspoelen met water.

Maak de tafel niet schoon met een hogedrukreiniger of agressief schoonmaakmiddel. Hierdoor kan het meubel wit uit gaan slaan en kan je het onherstelbaar beschadigen. Plaats verder geen scherpe en/of hete producten zoals pannen of kaarsen direct op de tafel, omdat deze krassen of brandvlekken op de tafel kunnen veroorzaken. Maar liever, zoals hierboven vermeld, gebruik van een onderlegger, dan kan u optimaal genieten van uw tafel. 

 


 

EXTERIA

Wat is exteria?

Zachte stoffen en comfortabele kussens maken uw zitervaring compleet. Exteria outdoorstof is gemaakt om de elementen van de natuur te weerstaan en jarenlang mee te gaan, waardoor het de perfecte keuze is voor uw buitenmeubilair. Wist u dat de Exteria-stof een 100% recyclebaar en zeer duurzaam product is?

Wij werken met garens van hoge kwaliteit die zijn getest volgens de gespecificeerde normen voor outdoorstoffen, om een langdurige kwaliteit te garanderen. Voor een maximale waterbestendigheid zijn de Exteria-stoffen van Jati & Kebon afgewerkt met een waterafstotende coating, zodat water en vlekken niet door het oppervlak van de stof kan dringen. Hierdoor is de Exteria-stof bestand tegen schimmels en bacteriën en levert hij uitstekende schoonmaakprestaties.

 

Hoe onderhoud ik mijn exteria stoffen?

Om uw exteria schoon te houden word het aangeraden om regelmatig los vuil weg te borstelen. Maak af en toe een reinigingsoplossing van water en milde zeep die je verstuift over de stoffen en kussens; je kan hiervoor ook een zachte borstel gebruiken om uw exteria extra schoon te maken. Laat de reinigingsoplossing in de stof trekken en spoel hierna alles grondig tot alle zeepresten verwijderd zijn. Laat uw exteria gewoon aan de lucht drogen.

 


 

SUNBRELLA

Wat is sunbrella?

Sunbrella is een premium stof die je kan terugvinden op verschillende parasols, loungemeubels en vooral kussens. De sunbrella-kussens zijn gevuld met Ezydry-materialen waardoor zon en regen uw comfort niet kunnen beïnvloeden. Een comfortabel Sunbrella-kussen kan je kiezen in een kleur naar keuze en zorgt voor een ongeëvenaard zit- en ligcomfort. De kussens behouden hun intensiteit, jaar na jaar, zwemsessie na zwemsessie en zonnestraal na zonnestraal. Bovendien zijn ze perfect bestand tegen UV-sralen. 

Ondanks dat de kussens nat zouden worden is er geen risico op schimmelvorming, dit omdat de kussens uit 100% acryl in de massa gekleurd zijn. Hierdoor zijn de kussens vlekbestendig en zelfs bestand tegen javel en andere bleekmiddelen! De vulling zorgt er ook voor dat de kussens zo snel als mogelijk drogen. Sunbrella kussens zijn dus enorm gemakkelijk te onderhouden en extreem stijlvast.

Sunbrella kussens zijn uiterst geschikt om tijdens de zomerperiode buiten te blijven liggen.

Doch is het aangewezen om tijdens langere periodes van slecht weer of tijdens de winterperiode de kussens op te bergen.

Dit om groenaanslag en andere bevuiling van de kussens te voorkomen.

 

 

Hoe onderhoud ik mijn sunbrella kussens?

Fris je heel het kussen graag op? De hoezen kunnen apart gewassen worden op een zo koud mogelijke temperatuur en
kan je nadien vochtig terug over de vulling trekken om ze zo te laten drogen. Onze adviseurs hebben een vlekkenkaart
ter beschikking om je te helpen bij specifieke vlekken.

 


 

TEXTILEEN

Wat is textileen?

Textileen of batyline (merknaam) zijn beide een veelgebruikt materiaal bij tuinmeubels. De sterke PVC vezels worden verweven tot een stof die uitermate geschikt is voor buitengebruik. Grote voordelen zijn de kleurvastheid van het materiaal en de onderhoudsvriendelijkheid.

 

Hoe onderhoud ik mijn textileen?

Om uw textileen te reinigen gebruikt u het best een allesreiniger die niet te hard schuimt in combinatie met een natte doek of zachte borstel.

 

 


 

OLEFIN

Wat is olefin?

Olefin is een opmerkelijke stof, afkomstig uit Italië, die veelvuldig wordt gebruikt voor buitentoepassingen zoals loungemeubelen. Deze veelzijdige stof is niet alleen betaalbaar en milieuvriendelijk (gemaakt van gerecycled propyleen), maar staat ook bekend om zijn comfort, duurzaamheid, waterbestendigheid, kleurechtheid en weerstand tegen schimmel, chemicaliën en insecten.

Ondanks de vele voordelen is het belangrijk op te merken dat Olefin hittegevoelig is. De hoezen kunnen gewassen worden in de wasmachine tot 30°C, maar dient in de buitenlucht te drogen en mag niet worden gestreken.


Hoe onderhoud ik olefin?

Het algemene onderhoud is eenvoudig: regelmatig afnemen met water en zeep houdt Olefin er als nieuw uitziend. Voor verschillende soorten vlekken zijn er specifieke reinigingsmethoden:

Algemene vlekken: Een zachte borstel met water en zeep in cirkelvormige bewegingen toepassen. Goed naspoelen met koud of lauwwarm water.

Vetachtige vlekken (boter, olie, saladedressing, zonnebrandcrème): Strooi maizena op de vlek om zoveel mogelijk te absorberen. Verwijder overtollige maizena voorzichtig en reinig vervolgens grondig met afwasmiddel en water.

Bier, kleurstof, urine, braaksel: Gebruik een oplossing van 1/4 kopje (60 ml) afwasmiddel en 1/3 kopje (80 ml) witte azijn per gallon (3,8 l) water.

 


 

POLYESTER

Wat is polyester?

Polyester is een vaak gebruikte stof voor outdoor gebruik. Deze stevige en schimmelwerende stof heeft een gemiddelde kleurvastheid.

 

Hoe onderhoud ik mijn polyester?

Door de gemiddelde kleurvastheid kan je polyester het beste reinigen met een zachte detergent. Fris je heel het kussen graag even op? De hoezen kunnen apart gewassen worden op een zo koud mogelijke temperatuur en kan je nadien vochtig terug over de vulling trekken om ze zo te laten drogen.